δημοτικό

στόχος προγράμματος: τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον μέσα από διασκεδαστικές πολυαισθητηριακές δραστηριότητες.
διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες / τμημα

Στο “Άκου … φυτρώνει”  επιτρέπεται να μυρίσουμε μπαχαρικά, να ζουλήξουμε ντομάτες, να ακούσουμε τον ήχο της μελιτζάνας, να μυρίσουμε αρωματικά φυτά, να γευτούμε τα πιο θρεπτικά λαχανικά και επιβάλλεται να μάθουμε από πού προέρχονται τα προϊόντα που μέχρι τότε βλέπαμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.  Κατασκευάζουμε έναν λαχανόκηπο ή έναν βοτανικό κήπο ή έναν κήπο λουλουδιών  για να κάνουμε πράξη όσα ανακαλύψαμε!

στόχος προγράμματος: να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα μικρά οικοσυστήματα που τα περιβάλλουν (αυλή σχολείου, γύρω δρόμοι, γειτονικα παρκα)
διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες

Από τις νεραντζιές στους πιο πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου της πόλης, στα πεύκα των προαστίων και στις πικροδάφνες των αυλών των σχολείων, δεν υπάρχει κανένα μέρος που η φύση να μην προδίδει την παρουσία της. Τα παιδιά σπάνια παρατηρούν το περιβάλλον που βρίσκεται κοντά τους και ακόμη σπανιότερα γνωρίζουν πώς θα μπορούσαν να το φροντίσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του.  Παρατηρούμε το οικοσύστημα που βρίσκεται δίπλα μας, μαθαίνουμε τί θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε στο συγκεκριμένο περιβάλλον και πώς θα μπορούσαμε να το φροντίσουμε με απλούς τρόπους για να ομορφαίνει την καθημερινότητα μας.

 

Μέσα από τη συγκεκριμενη δραση τα παιδια αντιλαμβανονται  την αξία της συνεργασίας για ένα κοινό στόχο: ένα όμορφο σχολείο που όλοι οι μαθητές είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του και τη διατήρηση του
Το «Αλλάζουμε- Παίζοντας»  είναι ένα τριήμερο workshop που υλοποιείται μέσα στο χώρο του σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μαθητών οι οποίοι θα συμβάλουν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ηλικία τους για έναν κοινό στόχο, την ανανέωση του χώρου του σχολείου τους.
Διαρκεια: 3 ημερεσ (συμμετεχει ολο το σχολειο)
1η μέρα / ημερα μουσικησ

Ξεκινάμε με μουσική και κίνηση, με μουσικοκινητικά παιχνίδια γνωριζόμαστε και κατασκευάζουμε τη δική μας ορχήστρα εξωτερικού χώρου για να είναι διαθέσιμη όλες τις μέρες του χρόνου!

2η μέρα / ημερα εικαστικων

Διακοσμούμε με δικά μας έργα τέχνης την αυλή του σχολείου .  Ζωγραφίζουμε τοίχους, επαναχρησιμοποιούμε υλικά που θα πήγαιναν στα σκουπίδια μετατρέποντας τα σε πολύχρωμα γλαστράκια και ταΐστρες πουλιών, κατασκευάζουμε ένα πραγματικό σκιάχτρο και σταματάμε μόνο  όταν στερέψει η φαντασία μας!

3η μέρα / ημερα περιβαλλοντοσ

 

Κατασκευάζουμε από την αρχή το δικό μας σχολικό λαχανόκηπο, φυτεύουμε λουλούδια και μυρωδικά. Με παιχνίδια και κατασκευές ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον του σχολείου μας και ανακαλύπτουμε πως  μπορούμε μόνοι μας να το διαμορφώσουμε με δημιουργικότητα και φαντασία.